Post

La ce să fiți atenți când alegeți un televizor?

Alături de computere și smartphone-uri, televizoarele sunt cele mai utilizate dispozitive de divertisment din casă. De asemenea, acestea se află în centrul spațiului nostru de locuit, de obicei în camera de zi, așa că, pentru câțiva ani, contează ce fel, cât de mare și ce televizor alegem.

De asemenea, obiceiurile de consum se schimbă, televizoarele durează acum, în general, între 5 și 10 ani, iar tehnologia evoluează atât de rapid încât devin rapid învechite.

Cu toate acestea, un televizor perfect este posibil să ne însoțească mulți ani de acum încolo, așa că, atunci când alegem un televizor nou, este important să îl alegem pe cel potrivit pentru noi în ceea ce privește toate caracteristicile televizorului. Cea mai importantă întrebare este ce doriți să folosiți televizorul și ce așteptări aveți de la el.


La fel ca în toate domeniile tehnologiei, televizoarele evoluează rapid, așa că uneori se pune întrebarea: care ar trebui să îl cumpărăm?


Cât de mare ar trebui să fie?


Să începem cu cea mai importantă întrebare: cât de mare ar trebui să fie televizorul dumneavoastră? Mulți oameni cred că, dacă vor să cumpere un televizor, vor ca acesta să fie cât mai mare posibil. Cu toate acestea, atunci când alegeți dimensiunea, trebuie să luați în considerare și rezoluția televizorului, pe lângă dimensiunea camerei și distanța la care stați față de acesta. De ce?


Dimensiunea unui ecran de televizor este determinată de diagonala ecranului, care se măsoară de obicei în centimetri sau în inci:


Un col este de 2,54 cm, astfel încât un televizor de 40 de inci are un diagonal de 102 cm. Aceasta este de obicei indicată în descrierea produsului în inci sau cm.
În ceea ce privește rezoluția, merită menționat faptul că toate televizoarele Full HD conțin aproximativ 2 milioane de pixeli, indiferent de diagonala lor. Acest lucru înseamnă că pe un ecran cu aceeași rezoluție, dar cu o diagonala mai mic, pixelii sunt mai mici, astfel încât nu veți vedea niciun pixel chiar și de aproape, iar imaginea va rămâne plăcută.


În prezent, diagonala ecranului variază între 47 cm și 265 cm. Dacă doriți să urmăriți televizorul de la o distanță mai mică de 1,5 metri, diagonala recomandat este de 80 cm. Dacă distanța este între 1,5 și 2 metri, diagonala recomandata este între 80 și 100 cm. Dacă distanța este între 2 și 2,5 metri, diagonala ideala este între 102 și 115 cm. Dacă distanța este între 2,5 și 3 metri, diagonala televizorului poate fi între 116 și 140 cm, iar dacă sufrageria dvs. este atât de mare încât stați la mai mult de 3 metri de televizor, diagonala ideala poate fi de până la 142 cm.


Aici intervine rezoluția, deoarece cifrele de mai sus se referă la un televizor Full HD, dar televizoarele UHD sau 4K au o rezoluție mai mare și conțin aproximativ 8,3 milioane de pixeli, astfel încât puteți cumpăra de 1,5 ori mai mulți pixeli atunci când sunt priviți de la aceeași distanță.


Calitatea imaginii / rezoluția ecranului


Un alt factor care trebuie luat în considerare atunci când cumpărați un televizor este rezoluția imaginii. Dar ce este rezoluția imaginii? Simplu: câți pixeli, sau "pixeli", alcătuiesc suprafața totală a ecranului? Aceasta este dată de produsul dintre rânduri și coloane. Cu cât sunt mai mulți pixeli pe ecran, cu atât imaginea este mai clară și mai detaliată. Rezoluția ecranului determină calitatea imaginii.


Imaginați-vă că aveți doar 4 pixeli pe ecran:


Nu e chiar plăcut la televizor, nu-i așa? Acum vă vom arăta rezoluțiile din care puteți alege:
- HD (1280×720) 
- Full HD (1920×1080) 
- 4K Ultra HD (3840×2160)


Ecranul de calitate HD are 720 de linii, ecranul de calitate Full HD are 1080 de linii, în timp ce ecranul Ultra 4K HD are 2160 de linii și 3840 de coloane.


Rata de reîmprospătare a imaginii


Un alt factor care vă poate influența decizia este rata de reîmprospătare. În funcție de modul în care este utilizat televizorul, rata de reîmprospătare poate fi mai mult sau mai puțin semnificativă. De ce? Dacă preferați să vizionați filme de acțiune, evenimente sportive pe televizor sau să vă jucați mult, vă recomandăm să căutați un televizor cu o rată de reîmprospătare ridicată, astfel încât imaginea să fie mai puțin neclară.


Rata de reîmprospătare se măsoară în Hz și arată de câte ori pe secundă este reîmprospătată imaginea. Rata de reîmprospătare poate varia de la 60 Hz până la 240 Hz sau mai mult. Nu uitați! Cu cât imaginea este reîmprospătată de mai multe ori într-o secundă, cu atât imaginea este mai clară.

Tipul de afișare


Veșnica întrebare (și există multe informații pe jumătate sau total greșite în domeniul public) este dacă este mai bine să alegeți între LCD, LED sau OLED.
Elementul central al unui afișaj cu cristale lichide (LCD) este un strat de cristale lichide prin care trece lumina polarizată. Televizoarele LCD ne oferă o imagine mare, de înaltă rezoluție, folosind relativ puțină energie și, în majoritatea cazurilor, fără strălucire. Un mare avantaj este faptul că imaginea este clar vizibilă în lumina soarelui. Tehnologia LCD nu prea mai este folosită în zilele noastre și a fost înlocuită cu o tehnologie mai eficientă. Dar care dintre ele?
 
Afișaje LED cu panouri LCD


Ecranele LED sunt de fapt panouri LCD care utilizează un tip diferit de iluminare de fundal pentru a reproduce imaginea de pe ecran, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și oferă o calitate a imaginii mult mai bună decât ecranele LCD clasice. În prezent, această tehnologie este cea mai răspândită pe piața televizoarelor.


Și, în sfârșit, OLED, sau LED organic: similar cu afișajele cu LED-uri, diferă prin faptul că are pixeli emițători de lumină independenți, deci nu există iluminare de fundal. Această tehnologie este relativ nouă și, în prezent, există doar doi producători pe piață.


Avantajele tehnologiei OLED:
- Contrastul mare
- Panou subțire
- Luminozitate ridicată
- Consum minim de energie


Funcție inteligentă

Pe măsură ce tehnologia avansează, acum este posibil să cumpărați un televizor cu funcție inteligentă. Datorită funcției Smart Function, televizorul dvs. nu mai este doar un televizor. Dar ce înseamnă Smart Function? Acesta vă permite să accesați informații de pe internet direct prin intermediul televizorului. Televizoarele inteligente vă permit acum să citiți e-mailuri, știri, Facebook, YouTube sau chiar să vizionați filme pe alți furnizori de conținut online, cum ar fi NetFlix. Chiar și modelele mai noi includ acum jocuri mai simple, dar există și mărci care și-au construit sistemele de operare pentru televizoare special pentru platforma mobilă Android.

De asemenea, puteți partaja cu ușurință imagini și sunet între televizorul Smart TV și alte dispozitive compatibile, sau chiar puteți oglindi ecranul smartphone-ului, al tabletei sau al laptopului pe ecran prin intermediul unei conexiuni wireless.

Conexiunea la internet poate fi stabilită prin cablu sau WiFi, la fel ca la un laptop sau un smartphone. În plus, cele mai recente televizoare inteligente pot fi controlate de pe un telefon sau o tabletă, sau poate fi utilizată o tastatură wireless pentru a facilita navigarea.


De asemenea, este posibil să aveți nevoie de următoarele elemente atunci când cumpărați un televizor:

  • Suport de perete: acum puteți alege dintre mai multe tipuri de suport de perete, inclusiv unul cu braț mobil, pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră și dispunerii camerei dumneavoastră.
  • Proiector de sunet: datorită proiectorului de sunet (cunoscut și sub numele de soundbar), vă puteți bucura de un sunet surround uimitor, iar designul curbat îl face un accesoriu perfect pentru televizoarele curbate.
  • Sistem home theater: un sistem de sunet cu două sau mai multe difuzoare și un subwoofer pentru a crea o adevărată experiență cinematografică în casa dumneavoastră. Puteți cumpăra un set de până la 7-8 radiatoare satelit + subwoofere pentru un sunet surround perfect.
  • Playere și aparate de înregistrare Blu Ray: astfel încât să puteți viziona cele mai bune filme Full HD și televiziune digitală oricând doriți.
    Sperăm că am făcut puțină lumină asupra a ceea ce trebuie să aveți în vedere atunci când cumpărați un televizor. În cele din urmă, gândiți-vă de ce tip de televizor aveți nevoie și răsfoiți ofertele noastre TV!